Er zijn verschillende coaches die jou kunnen helpen op allerlei gebieden. Op het gebied van werk, (zelf)liefde, persoonlijke groei, maar wat is een secure base coach precies? En op welke manier kan een secure base coach jou helpen?

Secure base coaching is coachen vanuit de Care to Dare-gedachte. Op deze manier help ik mensen om in verbinding te komen met hun gezondheid. Wat leidt tot een betekenisvol leven vol regie, zingeving en veerkracht, dat bij hen past. Veel mensen leven hun leven zoals het is en worden geleefd door de waan van de dag, waardoor ze uit balans raken.

Wat zit erachter?

Leven op de automatische piloot en je uit balans voelen, komt ergens vandaan. Je voelt je opgejaagd, je hebt last van buikpijn, je voelt je vermoeid, maar wat zit erachter? Misschien denk je gelijk aan je drukke baan of je sociale leven als oorzaak, maar vaak zit het dieper. Als secure base coach breng ik dit in beeld, zodat jij de onderliggende oorzaak kunt aanpakken en weer optimaal kunt genieten van jouw leven.

Secure base coaching

Die onderliggende oorzaak in beeld brengen kan best spannend en kwetsbaar voelen en daarom is het stukje ‘secure base’ zo belangrijk in mijn coaching.

Wat is een secure base?

Een ‘secure base’ is een persoon die, of een plaats, gebeurtenis, ervaring, doel of object dat een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft (‘caring’). Het biedt een bron van inspiratie en energie voor uitdaging, onderzoek, het aangaan van risico’s en het zoeken van nieuwe uitdagingen (‘daring’). [Kohlrieser, Goldsworthy & Coombe, 2012]
Tijdens secure base coaching gaan we op zoek naar de secure base in jouw leven; wat of wie heb jij nodig voor een veilig en vertrouwd gevoel? Een secure base kan bijvoorbeeld een bepaald persoon of een bepaalde plek zijn in je leven.

Coaching vanuit de Care to Dare-gedachte

Als secure base coach, coach ik vanuit de Care to Dare-gedachte. Nu we weten wat jouw secure base is, kan ik zorgen voor de veilige en vertrouwde basis die jij nodig hebt om jouw leven te veranderen. Dit is het care-gedeelte.

‘Dare’ betekent durven. Durven om uit je comfortzone te stappen en de onderliggende oorzaak van jouw klachten aan te pakken. Ik daag je uit om jezelf echt aan te kijken en ik stel prikkelende vragen, zodat je inzicht krijgt in welke stappen jij kunt zetten om voor die verandering te zorgen.

Wat kan een secure base coach voor jou betekenen?

Zoals ik al zei aan het begin van dit blogartikel, zijn er allerlei verschillende soorten coaches. Misschien loop je tegen bepaalde dingen aan, weet je even niet waar je staat in het leven, wat je wilt, waar je naartoe wilt of hoe jij je leven wilt inrichten. En misschien ervaar je allerlei vage klachten en ongemakken, zoals een ongelukkig gevoel, hoofdpijn, niet lekker in je vel zitten … je weet niet waar het vandaan komt of misschien denk je dat het bij het leven hoort. Dat dacht ik ook, maar dat is niet zo.

Geen symptoombestrijding, maar werken aan duurzame gezondheid

Een secure base coach helpt jou om van dit soort klachten af te komen door de oorzaak aan te pakken. De klachten komen ergens vandaan, maar waar? Dit heeft te maken met jouw levenspad. Ervaringen, patronen en overtuigingen van vroeger kunnen nog steeds invloed hebben op jouw leven. Even een voorbeeld.

Wanneer jij vroeger het gevoel hebt gekregen dat je niet goed genoeg bent, bijvoorbeeld door je ouders of door een leerkracht, kun je dit gevoel onbewust met je meedragen en heeft het invloed op hoe jij nu je leven leidt. Je gaat overcompenseren op je werk, je wilt door iedereen leuk worden gevonden en ‘goed’ is voor jou niet goed genoeg. Het moet perfect. Op deze manier leg je enorm veel druk op jezelf, waardoor je mentale en lichamelijke klachten kunt ervaren. Door niet te focussen op de klachten, maar op de kern, kunnen we de onderliggende oorzaak aanpakken voor een duurzame gezondheid.

Dat is waar het mij om gaat in secure base coaching. Vaak ligt de focus wél op de klachten en ben je bezig met symptoombestrijding. Hierdoor voel jij je even beter, maar op den duur merk je dat dit niet voldoende is en komen de klachten terug (op een andere manier).

Het verschil tussen een secure base coach en andere coaches

Iedereen is anders en heeft andere wensen en behoeften en daarom is het zo fijn dat er verschillende soorten coaches zijn. Vaak richten coaches zich op één aspect van het leven: werk, persoonlijke ontwikkeling of (zelf)liefde.

Een secure base coach behandelt ze allemaal. Jouw levenspad is leidend voor de coaching en is opgebouwd uit verschillende aspecten, zoals emotie, intellect, financiën en je omgeving. Alles moet in balans zijn. Wanneer een bepaald aspect uit balans is, heeft dit invloed op de rest en op jouw gezondheid. Nog even het voorbeeld dat ik net noemde: wanneer jij vroeger het gevoel hebt gekregen dat je niet goed genoeg bent, kan dit invloed hebben op je werk, financiën en je omgeving. Daarom vind ik het als secure base coach belangrijk om alle aspecten van jouw leven mee te nemen.

Benieuwd of een secure base coach de juiste coach is voor jou en/of wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op om even kennis te maken.