Het is een vraag die ik vaak stel aan mensen die ik coach: hoe kijk jij naar de ander? Kijken we met verwondering of met afkeer? Het antwoord zegt veel over onszelf en onze kijk op de wereld.

Kijken met verwondering

Als we met verwondering kijken, zien we de ander als uniek en waardevol. We zijn nieuwsgierig naar hun verhalen, ervaringen en gedachten. Deze houding helpt ons om echt contact te maken en te begrijpen. Verwondering zorgt ervoor dat we open luisteren en leren van de ander. We zien de schoonheid in diversiteit en waarderen wat anderen te bieden hebben.

Verwondering is een prachtig gevoel. Het betekent dat je openstaat voor de wereld om je heen en dat je bereid bent om te leren. Wanneer je met verwondering naar iemand kijkt, zie je hun unieke eigenschappen en kwaliteiten. Je bent nieuwsgierig naar hun verhaal en ervaringen. Dit helpt om echte verbinding te maken en begrip te krijgen.

Kijken met een negatieve blik

Aan de andere kant, als je met een kritische of negatieve blik naar anderen kijkt, mis je veel. Je ziet dan vooral de fouten en gebreken. Dit kan leiden tot vooroordelen en misverstanden. Het maakt het moeilijker om echt contact te maken en samen te werken. Deze negatieve blik zorgt voor afstand en onbegrip. Het belemmert ons om de ander echt te leren kennen en zorgt voor wantrouwen en verdeeldheid.

Zelfreflectie

Hoe we naar de ander kijken, begint bij onszelf. Het zegt veel over onze eigen houding en mindset. Het is een keuze die we elke dag opnieuw kunnen maken. Kiezen we voor verwondering, dan kiezen we voor een rijker en vreedzamer leven. Het maakt niet alleen je eigen leven beter, maar ook dat van de mensen om je heen. Je creëert een positieve omgeving waarin iedereen kan groeien en bloeien.

Tips om meer in verwondering te leven

  • Wees nieuwsgierig: Probeer elke dag iets nieuws te leren over de mensen om je heen. Stel open vragen en luister goed naar de antwoorden. Nieuwsgierigheid helpt je om de ander echt te begrijpen.
  • Oefen mindfulness: Mindfulness helpt je om in het moment te leven en bewust te zijn van je gedachten en gevoelens. Door mindfulness te oefenen, kun je je vooroordelen herkennen en loslaten. Dit maakt ruimte voor verwondering.
  • Wees dankbaar: Neem de tijd om dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven. Dit helpt je om de schoonheid en het goede in anderen te zien. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent om een positieve mindset te krijgen.
  • Stel je oordeel uit: Probeer niet meteen te oordelen wanneer je iemand ontmoet. Geef jezelf de tijd om de ander te leren kennen voordat je een mening vormt. Dit helpt je om meer begrip en acceptatie te krijgen.
  • Zoek diversiteit op: Omarm diversiteit in je leven. Leer over verschillende culturen, levenswijzen en perspectieven. Dit helpt je om een bredere kijk op de wereld te krijgen en waardering te ontwikkelen voor de unieke eigenschappen van anderen.
  • Reflecteer regelmatig: Neem de tijd om na te denken over hoe je naar anderen kijkt. Schrijf je gedachten en ervaringen op in een dagboek. Reflectie helpt je om bewuster te worden van je eigen vooroordelen en deze te corrigeren.
  • Omring jezelf met positieve invloeden: Zoek gezelschap van mensen die positief en nieuwsgierig zijn. Hun houding kan aanstekelijk werken en je helpen om zelf ook met meer verwondering naar de wereld te kijken.
  • Blijf jezelf ontwikkelen: Lees boeken, volg cursussen en neem deel aan workshops die je uitdagen om anders te denken. Persoonlijke groei en ontwikkeling kunnen je helpen om open te blijven staan voor nieuwe ervaringen en inzichten.

Stel jezelf bij elke nieuwe ontmoeting de vraag: kijk ik met verwondering of met een kritische blik? De keuze die je maakt, bepaalt niet alleen hoe je anderen ziet, maar ook hoe je jezelf en de wereld om je heen ervaart. Wanneer je kiest voor verwondering, open je de deur naar een leven vol nieuwsgierigheid, begrip en echte verbinding. Dit verrijkt niet alleen je eigen leven, maar ook dat van de mensen om je heen. Verwondering creëert een positieve sfeer waarin iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien. Neem de tijd om deze keuze bewust te maken en merk het verschil dat het kan maken in je dagelijks leven. Jouw perspectief kan echt een wereld van verschil maken.